Maas Huidtherapie – Zoetermeer

Keizersnede litteken: tips en behandeling om littekens te vervagen

keizersnede litteken behandeling,keizersnede litteken, keizersnede litteken laserbehandeling, laserbehandeling litteken zoetermeer, maas huidtherapie keizersnede, hoe vervaag je een keizersnede litteken, keizersnede litteken vervagen

Keizersnede litteken na de bevalling

Een keizersnede is een intensieve ingreep waar je een litteken van ongeveer 15 tot 20 cm aan overhoud. Direct na de keizersnede operatie is het litteken vaak nog opvallend van uiterlijk. Zo kan hij flink rood zijn, verheven zijn of diep in de huid van de onderbuik liggen. Ook kan de wond in het begin jeuken, pijnlijk of branderig aanvoelen en kan de huid eromheen dof aanvoelen. Natuurlijk heelt de tijd alle wonden, maar vaak kan het litteken je blijven storen. Wanneer bijvoorbeeld de wond in een vroeg stadium open is gegaan of ontstoken is geraakt kan het litteken minder mooi geheeld zijn. Gelukkig zijn er een heleboel tips and tricks om je keizersnede litteken er zo mooi mogelijk uit te laten zien!

hypertrofisch litteken keizersnede, dik keizersnede litteken, litteken keizersnee dik,

Hypertrofisch litteken

Verdikte littekens die boven het huidoppervlak uitkomen. Vaak jeuken ze en kunnen ze soms branderig aanvoelen.

atrofisch littekens keizersnede, diepliggend litteken, litteken in huid getrokken, keizersnee litteken, litteken bevalling

Atrofisch litteken

Ingetrokken littekens die onder het huidoppervlak zit. Vaak is de huid eromheen slap en hangt deze eroverheen

Zorg voor je keizersnede na de operatie

Tijdens de eerste 6 weken na de keizersnede is het belangrijk je lichaam zo veel mogelijk rust te geven om te kunnen herstellen. Een keizersnede is een grote wond die tijd en rust nodig heeft om te genezen. Samentrekken, strekken, buigen, bukken, tillen en draaien met je lichaam kan er namelijk voor zorgen dat je complicaties bij je litteken krijgt. Zo gaat de heling veel langzamer en kan er meer littekenweefsel aangemaakt worden rondom de keizersnede. Echter is het soms als nieuwe (alleenstaande) ouder heel moeilijk om rust te houden met een pasgeborene baby. Daarom geven wij je graag wat tips over hoe je je wond na de operatie het beste kan verzorgen!

âś“ Maak volop gebruik van kraamzorg

newborn-baby

De kraamverzorgster is er speciaal om voor jou en je baby te zorgen. Zeker na een keizersnede kun je wel wat extra hulp gebruiken bij het huishouden, de was, flesjes maken, de baby verschonen en bijvoorbeeld een badje geven. Maak hier dan ook volop gebruik van en ga zelf geen zware huishoudelijke taken.

Heb je een partner, huisgenoot of familielid die je kan helpen? Laat die dan leren hoe die de baby verzorgt. Zo kan hij/zij de taken van de kraamverzorgster overnemen wanneer de kraamweek over is. Zo hoef je zelf de eerste 6 weken na de keizersnede zo min mogelijk belastende taken uit te voeren.

âś“ Zorg ervoor dat je altijd goed zit

rocking-chair-for-small-nursery

Tijdens de eerste 2 weken na de keizersnede zul je veel rust moeten nemen. Je zal merken dat je veel zit, of dat nou met of zonder je baby is. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een comfortabele zit. Of dat nou een schommelstoel, bank of fauteuil is maakt niet uit. Het gaat erom dat je comfortabel met je baby kan zitten zonder dat er spanning op je keizersnede wond komt te staan. Kies daarom voor een hogere stoel, met armleuningen en eventueel een voetenbankje. Je zal namelijk merken dat je moeilijk uit je stoel kan komen wanneer deze een diepe zit of een gekantelde rugleuning heeft.

âś“ Leg spullen die je vaak gebruikt binnen handbereik

Zorg er van tevoren voor dat alle spullen die je nodig hebt voor jouzelf of je baby binnen handbereik liggen. Wat daarbij kan helpen zijn bijvoorbeeld: trolleys, organisers of een bijzettafeltje. Zo hoef je zo min mogelijk te op te staan en heb je altijd alles bij de hand!

âś“ Verzorg je keizersnede wond goed

scar-revision-surgery

Om je keizersnede wond zo goed mogelijk te laten genezen is het belangrijk dat deze goed verzorgt wordt.

  1. Zorg ervoor dat je de wond 1 of 2 keer per dag afspoelt met lauw water. Gebruik hierbij geen zepen, scrubs of alcohol.
  2. Dep de wond goed droog, niet wrijven!
  3. Breng een siliconengel aan (zoals: Cicaplast Gel B5)
  4. Breng eventueel een siliconenpleister aan (zoals: Scarban C-section Recovery Kit)
  5. Raak de wond niet teveel aan: dit kan een infectie veroorzaken
  6. Jeukt de wond? Ga dan niet krabben! Jeuk is een normaal proces wat hoort bij de wondgenezing

Laat je keizersnede litteken behandelen!

Wil je snel een mooier uitziend keizersnede litteken? Vanaf 6 weken na de keizersnede kun je je litteken laten behandelen. Bij Maas Huidtherapie behandelen wij keizersnede littekens en striae na de bevalling door middel van een fractionele laser.

Wat doet een fractionele laser?

Bij een fractionele laser wordt de laserstraal in zeer kleine laserstraaltjes opgedeeld. Door deze kleine laserstraaltjes worden zeer kleine kanaaltjes gemaakt in de huid. De huid om deze kanaaltjes heen blijft intact en zal gestimuleerd worden om de kanaaltjes te genezen. Er wordt meer collageen aangemaakt, waardoor de huid in zijn geheel strakker, sterker en egaler wordt. Littekens en striae vervagen hierdoor sneller.

fractionele laser, acnelittekens, littekens, striae, huidveroudering, rimpels, fijne lijntjes, maas huidtherapie zoetermeer

Fractionele laserbehandeling

Onze beste behandeling voor het verminderen van de zichtbaarheid van striae en keizersnede littekens na de bevalling! Ben je benieuwd naar de mogelijk heden? Klik op onderstaande knop of stuur een WhatsApp berichtje naar +31634215779!

Meer informatie

Liever zelf je keizersnede behandelen?

Dé tip van huidtherapeute Kimberly! Na mijn keizersnede bevalling heb ik deze crème dagelijks gesmeerd. Doordat de Neostrata® Lotion Plus een hoog gehalte van 15% glycolzuur bevat zorgt het voor een sterke exfoliatie van de huid op de buik. Hierdoor wordt de huid versneld vernieuwd en wordt er meer aanmaak van collageen in de huid gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de huid, die tijdens de zwangerschap is op gerekt, veel sneller zicht weer zal gaan verstrakken. Tevens worden striae en de bruine lijn (linea nigra) op de buik sneller vervaagd. Het ingrediënt glycolzuur is tevens veilig te gebruiken op de buik tijdens het geven van borstvoeding.

Met dit product geef je je buik na de bevalling iedere dag een mini-peeling behandeling. Door consequent te smeren zul je een snel en langdurig resultaat merken!

Delen:

Gerelateerde blogberichten

Geen verdere berichten
Scroll naar boven
Chat openen
Stel hier jouw vraag aan Maas Huidtherapie!